![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjzoDHUZn-rGIW5WHSBI582bQARpnToQfz4EkwBpRWUyi_ci93poX1GzgHnAJp0mRFYUxOExwN8Ka1fvieilxLKSVHC8rT8eaT9fs7-2qsI7xkWVsH9qxCDElpHR3c_DfKO-XczxCFVQ4M/s640/Cara-Membuat-Puding-Karamel-Topping-Buah.jpg)
Bahan-bahan
- 5 biji telur size B (jika size A, 4 biji)
- satu tin susu cair (400ml)
- 150ml air biasa
- 4 sudu besar gula
- 1sk esen vanilla
- 5 sudu besar gula
- 2 sudu besar air
- Sediakan karamel@gula hangus - masukkan gula dan air ke dalam kuali. Hanguskan hingga keperangan kemudian tuang terus ke dalam loyang. Sejukkan.
- Dalam mangkuk, satukan semua bahan puding. Kacau perlahan jangan sampai berbuih. Cukup sekadar pecah kuning telur dan sebati. Kemudian tapiskan. dan tuang ke dalam loyang karamel.
- Kukus selama 45min atau sehingga masak. Puding ini juga boleh dikukus di dalam oven dgn cara waterbath@bain marie (letak air di dalam loyang) Tutup loyang puding dgn aluminium foil dan masak selama 45-50min dgn suhu 180.
- Sejukkan kemudian terbalikkan. Potong dan hidangkan.
SELAMAT MENCUBA :D
No comments:
Post a Comment